Achterwaarts vervoer

Waarom achterwaarts reizen zoveel veiliger is

Bij een ongeluk voorkomt een achterwaarts gericht autostoeltje letsel aan het kwetsbare hoofdje en nekje van je baby of peuter. Daarom is het veiliger om te kiezen voor achterwaarts gericht vervoer, óók als je kindje het babystoeltje is ontgroeid.

Waarom is achterwaarts gericht vervoer veiliger voor baby's en peuters?
Bij kleine kinderen is het hoofd relatief groot en zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam.

De botten en spieren van de nek zijn nog onvoldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen. Als je je baby in een voorwaarts gericht stoeltje vervoert en je rijdt ergens tegen aan, wordt het hoofdje naar voren geslingerd.  

relatief groot hoofd

Dit veroorzaakt sterke krachten op hoofd en nek, met mogelijk serieus letsel tot gevolg.
Een achterwaarts gericht stoeltje beschermt het hoofd en de nek van je kindje door de krachten van de botsing over de totale rug te verdelen.

Inmiddels is iedereen het er over eens dat achterwaarts gericht vervoer veiliger is. Sinds juli 2013 is de nieuwe i-Size richtlijn van kracht die voorschrijft dat baby's en peuters achterwaarts vervoerd moeten worden tot ze minstens 15 maanden oud zijn. Dan zijn hun nekwervels en -spieren sterk genoeg.
Hoewel de meeste veiligheidswinst geboekt wordt in de eerste 15 maanden van achterwaarts gericht vervoer, kunnen we rustig stellen dat je eigenlijk alle kinderen tot ca. 4 jaar het beste achterwaarts gericht kunt laten reizen.

En wat bij een aanrijding van achteren?

Volgens onderzoek gaat het in circa 70% van alle ongelukken waarbij kinderen letsel oplopen om een frontale botsing. Bovendien is de impact bij een botsing van achteren gewoonlijk minder krachtig, omdat beide voertuigen veelal in dezelfde richting rijden. Ernstige aanrijdingen van achteren zijn dan ook zeldzaam.

Bekijk ook deze video over achterwaarts gericht vervoer (Bron: Trygg Trafikk)
Achterwaarts gericht vervoer en ruimtevaart… wat is het verband?
De eerste babystoeltjes voor de auto waren voorwaarts gerichte stoeltjes die met een haak over de rugleuning van de achterstoelen werden gehangen. Maxi-Cosi introduceerde de eerste achterwaarts gerichte baby-autostoeltjes in Europa in 1984.

eerste autostoel

In Zweden was het voordeel van achterwaarts vervoer al eerder bekend. Dat kwam door het baanbrekende werk van Professor Bertil Aldmann die al in de vroege jaren '60 opmerkte dat de astronauten tijdens de Gemini ruimtemissie met hun rug naar de reisrichting vastzaten in hun stoelen.

In de ruimtevaart werken enorme krachten in op het lichaam van de astronauten. De stoelen van het ruimtevaartuig waren ontwikkeld om die krachten over hun totale rug te verdelen. Professor Aldmann realiseerde zich dat je volgens ditzelfde principe ook achterwaarts gerichte autostoeltjes kon maken, voor veiliger vervoer van baby's en peuters in de auto.

Gerelateerde artikelen

i-Size (R129)

Wat is i-Size?

Lees meer

Volg ons op Facebook

Select your language

Kies de versie die voor jou van toepassing is

Op zoek naar tips en adviezen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief