Veranderingen in de wet

Wat verandert er in 2017

In 2017 worden er belangrijke veranderingen doorgevoerd in de R44-04 én de R129 (i-Size) wetgeving.  

In Nederland kennen we twee regelgevingen op het gebied van kinderveiligheid in de auto: i-Size (R129) en R44-04. Beide EU-regelgevingen voor autostoeltjes zijn geldig en bestaan op dit moment naast elkaar. In 2017 wordt de Europese wetgeving over autostoeltjes gewijzigd, met gevolgen voor de bestaande norm R44/04 en de meer recente norm R129 (i-Size).

R44-04 – Januari 2017
Geen nieuwe zitverhogers zonder rugleuning voor kinderen kleiner dan 125cm

In de toekomst zullen kinderen die korter zijn dan 125 cm. niet meer vervoerd mogen worden op een zitverhoger zonder rugleuning.  De eerste stap in deze wetswijziging is een verbod op de ontwikkeling van nieuwe zitverhogers zonder rugleuning voor kinderen kleiner dan 125 cm. door fabrikanten. Oudere modellen autostoeltjes zonder rugleuning (zitverhogers) voor kinderen kleiner dan 125 cm blijven nog slechts voor beperkte tijd beschikbaar bij de babyspeciaalzaak of internet.

Lees hier het artikel van de Consumentenbond over deze verandering in de R44-04 wetgeving.

Bij kinderautostoelen met een rugleuning kan de gordel beter over de schouders van het kind worden geplaatst, daarnaast zijn kinderen beter beveiligd tegen aanrijdingen van de zijkant.

Bekijk hier alle Maxi-Cosi Kinderautostoelen

R129 (i-Size) – Zomer 2017
De implementatie van fase 2

Sinds eind 2013 is de eerste van de drie fasen van R129, ook wel i-Size genoemd, van kracht voor autostoeltjes voor kinderen vanaf de geboorte tot 105 cm. Vanaf zomer 2017 zal de tweede fase van R129 worden geïmplementeerd.

Deze tweede fase van de wetgeving heeft invloed op autostoeltjes voor kinderen die langer zijn dan 100 cm. Vanaf de zomer van 2017 kunnen er ook kinderautostoeltjes op de markt worden gebracht die voldoen aan de R129 (i-Size) wetgeving.

Net als het geval was bij de eerste fase van R129, zijn de testen en criteria aanzienlijk verbeterd ten opzichte van R44/04 door het gebruik van nauwkeurigere testdummy’s en door het uitvoeren van zijdelingse botsproeven naast de al bestaande frontale botsproeven.

Daarnaast worden R129 kinderautostoeltjes geclassificeerd op lengte en niet op gewicht. Omdat ouders de lengte van hun kind vaak beter kennen dan het gewicht van hun kind, is de keuze voor de juiste en dus veilige autostoel gemakkelijker.

Wanneer fase 2 van R129 ingaat, zal R44-04 hier voorlopig naast blijven bestaan. Er zullen dus kinderautostoeltjes op de markt verkrijgbaar zijn die voldoen aan de bestaande R44-04 wetgeving en kinderautostoeltjes die voldoen aan de nieuwe en strengere R129 wetgeving.

In Nederland is het verplicht om kinderen tot 135 cm te vervoeren met een autostoel, in sommige andere Europese landen (zoals Duitsland) is dit zelfs 150 cm. Zorg er voor dat je je goed informeert voordat je naar of door deze landen reist, de ANWB heeft up-to-date informatie per land beschikbaar. 

Gerelateerde artikelen

i-Size (R129)

Wat is i-Size?

Lees meer
carseatselector icons safety ECE 195x195
R44-04

Europese wetgeving

Lees meer
MC Homepage CRS 960x960 S
i-Size en R44

Wat zijn de verschillen

Lees meer

Volg ons op Facebook

Select your language

Kies de versie die voor jou van toepassing is

Verstuur naar een vriend(in)

Met dit formulier verstuur je eenvoudig de link naar dit product door naar je partner, vriend of vriendin

Je e-mailadres *
Heb je je e-mailadres ingevuld?
E-mail *
Heb je je e-mailadres ingevuld?
Bericht *
Heb je een bericht ingevuld?
Captcha *
Captcha Description
Captcha Captcha Validation

Op zoek naar tips en adviezen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief