Wat is ECE R44/04?

Alles over veiligheidsstandaard R44

Goedgekeurde autostoelen die voldoen aan het ECE R44- keurmerk, hebben een oranje label en voldoen aan de basis veiligheidseisen voor Europa. Dit label geeft aan dat de autostoel voldoet aan de basis veiligheidsvereisten volgens de Europese veiligheidsstandaard ECE R44. Het oranje label kan ook aanduiden dat het om de nieuwe i-Size veiligheidsstandaard gaat dat staat voor nog betere veiligheidsstandaarden.

Dit keurmerk is een goed uitgangspunt bij de keuze van een autostoel. Hoeveel bescherming een autostoel biedt en hoe gemakkelijk deze is in gebruik, variëert sterk. We adviseren je daarom om voor aankoop, de autostoel uit te proberen door deze te bevestigen in je eigen auto en je kindje erin te installeren.

Sinds de introductie van de Europese veiligheidsstandaard ECE R44 voor kinderautostoelen in 1982, worden autostoelen jaarlijks getest. De vereisten worden elk jaar aangepast op basis van de veranderende behoeften binnen kinderveiligheid. Doordat teststandaarden steeds strenger worden, wordt het steeds moeilijker om de beste testresultaten te behalen. Alle Maxi-Cosi autostoelen voldoen aan de Europese teststandaard ECE R44/04. Enkele autostoelen voldoen ook aan de nieuwste UN R129 i-Size standaard.

Waarschuwing: vanaf april 2008 zijn alle autostoelen die voor 1995 zijn geproduceerd en goedgekeurd volgens de ECE R44/01 en 44/02 standaard illegaal en mogen daarom niet meer worden verkocht of gebruikt. Alleen autostoelen voorzien van het oranje keurmerklabel, goedgekeurd volgens de Europese standaard ECE R44/03 en ECE R44/04 of i-Size (UN R129) zijn toegestaan.

Wat staat er nu precies op het ECE-keurmerk?

 1. Europese Richtlijn: let op de laatste twee cijfers, deze moeten eindigen op 04 (meest recent) of 03. R44-01 of 02 mogen niet meer verkocht of gebruikt worden sinds 2008.
 2. Installatie categorie: universeel, semi-universeel, en autospecifiek. Universeel betekent dat de autostoel is goedgekeurd voor installatie in alle auto's. We adviseren nog wel om te controleren of de autostoel goed past in je auto.
 3. Gewichtsklasse kind. Als de letter Y erbij staat vermeld, betekent dit dat de autostoel een 5-punts gordelsysteem heeft.
 4. Indicator voor Europese goedkeuring.
 5. Code van het land waarin de goedkeuring is uitgevoerd (1=Duitsland 2=Frankrijk 3=Italië 4=Nederland etc.)
 6. Officiëel goedkeuringsnummer, verwijst naar het officiële toelatingsrapport; de eerste twee nummers (04) verwijzen naar de veiligheidseisen, in dit geval R44/04.
 7. Uniek serienummer toegekend aan deze specifieke stoel
 8. Productieweek en jaar: in dit geval week 7, 2006
 9. Artikelnummer van fabrikant
 10. EAN code
 11. Barcode
 12. Naam van producent

 

Oranje i-Size (UN R129) label

i-Size (of UN R129) goedgekeurde autostoelen kunnen herkend worden aan goedgekeurde “i-Size” label met i-Size indicatie. Verschillend met het ECE R44 label is de lengte classificatie. Deze lengte classificatie is specifiek van de betreffende autostoel. Voor de rest is het label qua uiterlijk gelijk aan het ECE R44 label.