Wet-en regelgeving in Nederland

i-Size R129 en R44-04

Om kinderen veilig te vervoeren in de auto heb je een autostoeltje nodig, auto’s zijn tenslotte ontworpen voor volwassenen en een fragiel kinderlichaam is onvoldoende beschermd zonder autostoel.

Wetten en regels

De wet- en regelgeving verschilt van land tot land, maar er zijn ook internationale standaarden.

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO rapporteert bijvoorbeeld over de veiligheid van autostoeltjes en denkt mee over de toepassing van wet- en regelgeving.Binnen Europa bestaan momenteel twee wetgevingen naast elkaar: R44 en de meest recente en strengere R129 (i-Size).

Bekijk de video voor een snelle en duidelijke uitleg van de verschillen, of lees hieronder verder.

UN-ECE keurmerk R44-04

Dit is de eerste en oudste veiligheidsstandaard in Europa en werd geïmplementeerd in 1982. Deze internationale veiligheidsstandaard staat ook bekend als R44 en geldt in meer dan 100 landen ter wereld.

Autostoeltjes met dit label voldoen aan de basiseisen op het gebied van veiligheid in de auto.

Lees hier meer over de R44-04 wetgeving.

 

R129 (i-Size)

Deze nieuwe en verbeterde Europese veiligheidsrichtlijn rond autostoeltjes voor kinderen geldt sinds juli 2013.

Autostoeltjes die een i-Size label hebben voldoen aan nieuwere en strengere veiligheidsstandaarden.

i-Size focust zich voornamelijk op langer achterwaarts vervoer en het gebruik van ISOFIX om verkeerde installatie in de auto te voorkomen. Een ander belangrijk verschil met R44 is de categorisering van autostoelen; die is veranderd van stoelgroepen op basis van kilo’s, naar lengte van het kind.

Alle Maxi-Cosi autostoelen voldoen minimaal aan de Europese veiligheidsstandaard R44-04, enkele autostoelen voldoen ook al de nieuwste R129 i-Size standaard.

Wil je meer weten over i-Size? Lees er hier alles over.

 

R44-04 en i-Size: de verschillen

  • i-Size stoelen zijn strenger getest; de dummies die worden gebruikt in de botsproeven zijn nauwkeuriger en daarnaast is er ook een zijdelingse botsing toegevoegd. I-Size autostoeltjes worden daarom als veiliger geclassificeerd;
  • i-Size staat voor langer achterwaarts gericht vervoer voor kinderen; tot tenminste 15 maanden oud. Binnen R44-04 is achterwaarts vervoer alleen verplicht voor groep 0+ autostoeltjes. Achterwaarts vervoer is veiliger voor kinderen omdat de krachten die vrijkomen bij een frontale botsing dan beter verdeeld worden over het lichaam;
  • i-Size autostoelen vereisen het gebruik van ISOFIX bij de installatie, hiermee is het risico van onjuiste en dus onveilige installatie vele malen kleiner dan bij installatie met de autogordel;
  • Het kiezen van een i-Size autostoeltje is eenvoudiger geworden; de lengte van je kindje bepaalt de keuze voor een autostoel in plaats van het gewicht. Bij i-Size autostoelen kun je dus goed zien of je kind al toe is aan de volgende stap.

Een autostoeltje kopen: hoe maak je de juiste keuze?

Om je te helpen bij je keuze hebben we de Autostoel Keuzewijzer ontwikkeld. Hiermee ontdek je in een paar eenvoudige stappen welk autostoeltje het meest geschikt is voor jouw gezin en weet je zeker of het autostoeltje van je keuze in je auto past.