ISOFIX-handleiding voor toekomstige ouders

Je bent op zoek naar een autostoeltje voor je baby en hebt misschien al gelezen over de twee verschillende manieren om het in je auto te installeren. Welke oplossing past het beste bij jou, ISOFIX of veiligheidsgordel? Om je te helpen beslissen, hebben we een checklist opgesteld met een overzicht van de twee manieren om autostoeltjes veilig in je auto te bevestigen en de voordelen van beide opties;

Optie 1: Veiligheidsgordel van je auto

Met behulp van de veiligheidsgordel van je auto kan je het autostoeltje in elke auto installeren, zelfs als er geen ISOFIX-verankeringspunten zijn.

Pluspunten:

  • Kan gebruikt worden in verschillende auto's. Je kan je babyautostoeltje tussen meerdere auto's wisselen.
  • Past altijd. Je auto heeft geen ISOFIX-verankeringspunten nodig.

Minpunten:

  • De installatie met behulp van de veiligheidsgordel van je auto is moeilijker in vergelijking met een ISOFIX-basis. Fouten kunnen gemakkelijker optreden.
  • Je hebt meer tijd nodig om het autostoeltje correct te installeren.

Optie 2: ISOFIX-basis

Met een ISOFIX-basis die aan het ISOFIX-verankeringspunt in je auto wordt bevestigd, kan je het autostoeltje gemakkelijk en veilig vast- en losklikken.

Pluspunten:

  • De veiligste keuze. Je autostoeltje is stevig bevestigd aan je auto.
  • Snel en eenvoudig. Eenmaal geïnstalleerd, klik je het autostoeltje eenvoudigweg op de ISOFIX-basis en maak je het weer los wanneer je op de plaats van bestemming bent. De basis blijft gewoon in de auto.

Minpunt:

  • Je moet een ISOFIX-basis kopen die bij jouw babyautostoeltje past. Tip: ga op zoek naar een ISOFIX-basis die ook gebruikt kan worden met een peuterautostoeltje, zoals de FamilyFix3.

Welke optie is de juiste keuze voor mij?

Houd er rekening mee dat de meeste auto's tegenwoordig ISOFIX-verankeringspunten hebben. Neem bij twijfel eerst contact op met de fabrikant van je voertuig. Om te bepalen welke bevestigingsoptie het beste bij jou past, kun je nadenken over het volgende:

  • In hoeveel verschillende auto's wordt mijn baby vervoerd? Denk aan je eigen auto, de auto van de grootouders van je baby en die van andere vrienden of familieleden.
  • Heb ik weinig tijd wanneer ik de auto gebruik? Bijvoorbeeld wanneer je op weg naar het werk de baby eerst nog moet afzetten op de crèche of wanneer je naar de supermarkt gaat in de gietende regen.

Er is geen pasklare oplossing om het juiste autostoeltje te vinden. De perfecte bevestigingsoptie hangt van je levensstijl af. Twijfel je nog steeds over wat de beste optie is voor jou? Onze autostoeltool van Maxi-Cosi helpt je bij het kiezen van het autostoeltje dat bij jou, je baby en je levensstijl past.