De veiligheidsregels voor autostoeltjes uitgelegd: Wat is R129/i-Size?

Wanneer je kiest voor een nieuwe autostoeltje, moet deze voldoen aan de ECE R129- of R44-veiligheidsstandaard. Als je dat niet doet overtreed je de wet, en kun je geconfronteerd worden met boetes en onveilige situaties voor je kind. Hier leggen we uit wat i-Size is, om je te helpen beslissen wat het beste autostoeltje voor jou is.

Wat is i-Size? 

i-Size is een Europese standaard voor de veiligheid van autostoeltjes en is ingesteld in 2013. De R129-/i-Size-standaard voor autostoeltjes is de nieuwste veiligheidsstandaard voor autostoeltjes.  

Waarin onderscheid i-Size zich van ECE R44? 

De oudere ECE R44-standaard is gebaseerd op het gewicht van je kind. i-Size, daarentegen, is gebaseerd op de lengte.  

De richtlijnen voor het geschikte autostoeltje op basis van de lengte van een kind. Meestal weten ouders de lengte van hun kind beter dan hun gewicht. Dit betekent dat i-Size het gemakkelijker maakt om ervoor te zorgen dat je kind het juiste autostoeltje krijgt. 

 Shop hier voor Maxi-Cosi i-Size-autostoeltjes.

De veiligheid van i-Size voor je gemoedsrust 

i-Size-autostoeltjes worden beschouwd als de veiligste standaard, dankzij de extra hoofd- en nekbescherming. Dit komt doordat: 

  • Testresultaten op basis van zijdelingse botsingen onderdeel zijn van de i-Size-standaard. 

  • i-Size-veiligheidstesten worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde Q-dummy's, die meer sensoren bevatten dan de dummy's voor de R44-test.  

  • Je baby moet tot de leeftijd van minimaal 15 maanden in de zeer veilige achterwaartse rijrichting reizen. Sommige i-Size-autostoeltjes kunnen zelfs in de achterwaartse positie gebruikt worden totdat je kind 1,05 meter is, ongeveer rond de 4 jaar.  

Bedenk wel dat je, op basis van i-Size, je baby- of peuterautostoeltje installeren moet met behulp van ISOFIX. Een i-Size-autostoeltje met ISOFIX-bevestigingspunten bevestigt het autostoeltje rechtstreeks op het chassis van je auto en heeft daardoor een grotere kans om correct in je auto geïnstalleerd te worden. Bedenk wel dat je een extra ISOFIX-onderstel nodig hebt om babyautostoeltjes te installeren met behulp van ISOFIX. 

Klik hier voor meer informatie over waarom je zou moeten kiezen voor een i-Size-autostoeltje.

Wat is het voordeel van achterwaarts gericht reizen? 

Als je gebruik maakt van een i-Size-autostoeltje moeten baby's achterstevoren in de auto zitten totdat ze 15 maanden oud zijn. Achterwaarts reizen beschermt de gevoelige nek en het hoofd van de baby doordat de krachten die vrijkomen bij een voorwaartse botsing verdeeld worden. Sommige i-Size-autostoeltjes stellen je opgroeiende kind in staat om nog langer in de achterwaartse positie te reizen, voor nog meer veiligheid dan de veiligheidsvoorschriften voorschrijven en meer vertrouwen. 

Kom hier meer te weten over de voordelen van achterwaarts reizen.

Hoe kan ik beoordelen of een autostoeltje i-Size is? 

Om te ontdekken of een autostoeltje voldoet aan de i-Size-voorschriften, kijk je naar het oranje label.  

Past een i-Size-stoeltje in mijn auto? 

Alle i-Size-autostoeltjes in de baby- en peutercategorie worden bevestigd middels ISOFIX. Volgens de i-Size-voorschriften is het niet verplicht om een kinderautostoeltje te bevestigen middels ISOFIX. Als je er niet zeker van bent of een autostoeltje met ISOFIX in je auto past, controleer je de handleiding van je voertuig om te onderzoeken of je auto ISOFIX-bevestigingspunten heeft.  

De meeste nieuwe auto's zijn i-Size-goedgekeurd en i-Size-autostoeltjes passen in het algemeen in al deze voertuigen. Sommige i-Size-autostoeltjes kunnen echter ook in auto's worden bevestigd die niet i-Size-goedgekeurd zijn. Raadpleeg onze lijst met autobevestigingen online om te controleren of i-Size-autostoeltjes in jouw auto kunnen worden bevestigd. 

i-Size gecombineerd met gemak 

Als de veiligheid, het gemak en de snelheid van i-Size goed bij jou passen, kijk dan eens naar ons roterende i-Size-autostoeltje. Hiermee kun je het stoeltje draaien in jouw richting zodat je je kindje gemakkelijk en veilig kunt plaatsen en op weg kunt gaan.  

Bekijk hier onze roterende Maxi-Cosi i-Size-autostoeltjes.