Wat is de veiligste plek in je auto voor je autostoeltje?

Je hebt een veilig autostoeltje voor je kind gekozen en wilt graag samen met je gezin een autotocht maken! Voordat je op stap gaat, is het belangrijk dat je weet wat de veiligste plek voor het autostoeltje is. 

Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.

We kunnen je helpen te beslissen wat de beste positie voor je autostoeltje is. 

1) Op de achterbank in het midden: de veiligste plek! 

De veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank omdat deze plek het verst verwijderd is van de zij-airbags en mogelijke botsingen. 

Hoewel dit statistisch gezien de veiligste plaats is, beseffen we dat het niet altijd even praktisch of mogelijk is, om hier een stoeltje te plaatsen vanwege de afmetingen van het autostoeltje of omdat je auto op die plek niet is uitgerust met een autogordel of ISOFIX-bevestigingspunten. 

2) Achter de bijrijder 

Hoewel deze plek volgens statistische gegevens niet wordt aangemerkt als de veiligste plaats voor een autostoeltje, geven consumenten vaak de voorkeur aan deze positie. 

De positie achter de bijrijder is het verst verwijderd van de kant waar de meeste botsingen plaatsvinden en biedt het voordeel dat je gemakkelijk bij je kind kunt aan de kant van het trottoir en je geen last hebt van voorbijrijdend verkeer. 

3) Achter de bestuurder 

Dit is nog steeds een veilige plaats voor het autostoeltje omdat het op de achterbank van de auto is. Deze plaats is echter minder veilig dan de positie achter de bijrijder omdat botsingen van opzij zich vaker aan deze kant voordoen. 

4) Op de stoel van de bijrijder 

We raden je aan om de achterbank te gebruiken, maar als je toch de bijrijdersstoel moet gebruiken voor je baby, moet je voor vertrek de airbag uitschakelen. Een kind jonger dan 12 jaar mag nooit op een stoel met een passagiersairbag zitten. 

Plaats een autostoeltje alleen op de bijrijdersstoel als het echt niet anders kan, ook om te voorkomen dat de bestuurder wordt afgeleid en omdat zich aan deze kant vaker botsingen voordoen. 

Als je drie kinderen (een baby, een peuter en een kind van 4 jaar) hebt en het is niet mogelijk om drie autostoeltjes op de achterbank te plaatsen, raden we het volgende aan: 

  • Plaats de baby op de stoel achter de bijrijder. 

  • Plaats de peuter op de stoel achter de bestuurder. 

  • Plaats je kind van 4 jaar op de stoel van de bijrijder (met uitgeschakelde airbag en met de stoel zo ver mogelijk naar achteren). Plaats alle kinderen in de juiste stoeltjes. 

Zorg er in alle gevallen voor dat het autostoeltje goed is geplaatst en geniet van heerlijke autotochten met je kind! 

Pebble 360