Waarom een i-Size autostoeltje?

De extra veiligheid van i-Size

Wat is i-Size (R-129)?

i-Size (R129) is een Europese richtlijn voor de veiligheid van autostoeltjes, die van kracht ging in juli 2013. De regels maken deel uit van de R129-norm en geldt voor nieuwe autostoeltjes voor baby's, peuters en kleuters tot ongeveer 4 jaar oud.

Wat maakt i-Size veiliger?

  • Extra bescherming van het hoofd en de nek;
  • Baby's en peuters tot 15 maanden moeten achterwaarts vervoerd worden;
  • Het gebruik van ISOFIX is noodzakelijk, wat de kans incorrecte installatie verminderd.

Op welke manier is mijn baby beter beschermd in een i-Size stoeltje?

Achterwaarts reizen

Achterwaarts reizen biedt de maximale bescherming voor een baby en peuter doordat de impact op het lichaam beter wordt verdeeld. Voor juli 2013, werden baby's altijd rond de 9-12 maanden in een voorwaarts autostoeltje vervoerd, maar uit onderzoek is gebleken dat ze daar eigenlijk nog niet klaar voor zijn. Volgens de nieuwe veiligheidsstandaard worden kinderen in een i-Size stoeltje tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd. 

Zijwaartse bescherming

i-Size stoeltjes zijn voorzien van extra bescherming in de zijvleugels van de stoel, wat ervoor zorgt dat je kindje beter beschermd is bij een zijdelingse botsing.

Betere installatie

Het is lastiger om een i-Size autostoel in combinatie met een ISOFIX base foutief te installeren, dan een autostoeltje met de autogordel. De ISOFIX base wordt eenvoudig in de daarvoor bestemde ankers geklikt in de auto. De autostoel hoeft daarna enkel met één handeling op de base geklikt te worden. Zo staat het stoeltje goed vast.

Comfortabel

Aangezien je een i-Size autostoeltje kiest op basis van lengte in plaats van gewicht, is de kans groter dat je kindje comfortabeler in het stoeltje ligt.

Mijn autostoeltje voldoet niet aan i-Size, moet ik deze dan vervangen?

Nee. Momenteel vervangt de nieuwe i-Size veiligheidsnorm de voorgaande veiligheidsnorm (ECE R44/04) niet. Het geeft je wel een extra (veilige) optie bij de aankoop van een nieuwe autostoel.