De veiligheidsregels voor autostoeltjes uitgelegd: R129 of R44? 

Als je gaat shoppen voor een autostoeltje, zouden veiligheid en de wetgeving voor autostoeltjes je topprioriteit moeten zijn. Als je het verkeerde autostoeltje koopt, kun je geconfronteerd worden met boetes en onveilige situaties voor je kindje. In Europa is de meest actuele veiligheidsnorm R129, terwijl de oudere R44-norm vanaf 1 september 2023 wordt uitgefaseerd. 

 

Wat is het verschil tussen R44- en R129-autostoeltjes? 

R129-autostoeltjes voldoen aan de meest recente norm, die in 2013 is geïntroduceerd. Ze hebben strengere tests ondergaan en bieden verbeterde bescherming van het hoofd en de nek vergeleken met stoeltjes die aan de R44-norm voldoen.  

Hoewel de huidige wetgeving voor kinderautostoeltjes het gebruik van zowel R44- als R129-autostoeltjes toestaat, raden we bij Maxi-Cosi aan om een R129-autostoeltje te kiezen. Het is belangrijk om te bedenken dat de verkoop van R44-autostoeltjes in de EU vanaf 1 september 2024 verboden is. Maar het gebruik ervan is nog minimaal 8 jaar toegestaan, dus je hoeft je huidige autostoeltje niet te vervangen en kunt je kindje erin blijven vervoeren.  

R129 i-Size-autostoeltjes in een overzicht  

 

  • Je kiest het juiste autostoeltje op basis van de lengte van je kindje, de leeftijd van je kindje (je kindje moet ten minste tot de leeftijd van 15 maanden achterwaarts gericht blijven zitten, dus in de richting die tegenovergesteld is aan de normale rijrichting van het voertuig) en het gewicht van je kindje (je kindje mag de in de beschrijving van je autostoeltje aangegeven gewichtslimiet niet overschrijden). Dat kan zorgen voor meer veiligheid, aangezien de meeste ouders de lengte van hun kindje beter kennen dan zijn of haar gewicht. Je zal het gemakkelijker vinden om ervoor te zorgen dat je kindje het juiste autostoeltje krijgt.  

  • R129 wordt beschouwd als een veiligere standaardbescherming dan R44 aangezien de nieuwe norm een verbeterde hoofd- en nekbescherming biedt.  

  • In het kader van de nieuwe norm zijn crashtestresultaten beoordeeld op bescherming bij zijdelingse botsingen. Bij R44 was dat niet het geval.  

  • Voor baby- en peuterautostoeltjes moet je bij een i-Size-autostoeltje gebruikmaken van het ISOFIX-systeem, dat het autostoeltje direct verbindt met het chassis van je auto. ISOFIX-autostoeltjes hebben een grotere kans om correct geïnstalleerd te worden in je voertuig. Bedenk wel dat je een extra ISOFIX-base nodig hebt om babyautostoeltjes te installeren met behulp van ISOFIX. Voor R44-autostoeltjes moet je lijsten en handleidingen controleren om er zeker van te zijn wanneer je ISOFIX moet gebruiken.  

Meet some of our i-Size car seats:

R44-autostoeltjes in een overzicht 

 

  • R44-autostoelgroepen 0+ (vanaf de geboorte tot 13 kg), 1 (9 tot 18 kg) of 2/3 (15 tot 36 kg) zijn gebaseerd op het gewicht van je kindje, niet op zijn of haar lengte. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot 12 jaar oud.  

  • Er zijn modellen beschikbaar die zowel bevestigd kunnen worden met ISOFIX als met de autogordels van je auto als je voertuig geen ISOFIX heeft (bij Maxi-Cosi raden we voertuigen zonder ISOFIX af). 

  • Autostoeltjes die voldoen aan de R44-standaard, worden getest op botsingen van voren en achteren, maar niet op zijdelingse botsingen.  

  • Je kindje kan voorwaarts gericht reizen in een R44-autostoeltje vanaf de leeftijd van ongeveer 9 maanden.

Meet some of our R44 car seats

Waarom moet mijn baby achterwaarts gericht reizen volgens de i-Size-standaard?   

Bij gebruik van een i-Size-autostoeltje moeten baby's achterwaarts gericht blijven zitten tot ze ten minste 15 maanden oud zijn. Dat is de minimumleeftijd voor de overstap op voorwaarts gericht reizen, dus met de voorkant van het autostoeltje in de normale rijrichting van het voertuig. Toch raden we aan om je kleintje zo lang mogelijk, tot 2 jaar, achterwaarts gericht te laten reizen. Dat moet zorgen voor een optimale bescherming van zijn of haar kwetsbare nek en hoofd. 

Meer informatie over de voordelen van achterwaarts gericht reizen vind je hier

 

Wat is voor mij de beste keuze: een R44-autostoeltje of een i-Size-autostoeltje?  

Welk type autostoeltje je kiest hangt af van de leeftijd van je kindje en individuele behoeften. R44-autostoeltjes voldoen voor je gemoedsrust aan een goede veiligheidsstandaard. Maar als je wilt dat je baby of peuter reist in een autostoeltje dat voldoet aan de nieuwste, hoogste veiligheidsstandaarden, moet je kiezen voor een i-Size. Na september 2024 zullen R44-autostoeltjes niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn. Maar je mag ze nog steeds gebruiken. Je kunt je kindje er zeker nog 8 jaar lang veilig in blijven vervoeren.