

De veiligheidsregels voor autostoeltjes uitgelegd: Wat betekent een ECE R44/04-label?
Wanneer je een nieuw autostoeltje koopt, wil je er zeker van zijn dat het comfortabel en veilig is voor je kind. Het is ook belangrijk dat het stoeltje voldoet aan de wetgeving op dat gebied. Er zijn twee verschillende normen waarnaar je moet kijken: ECE R44 en UN R129 (ook bekend als i-Size). In dit artikel leggen we uit wat het ECE R44/04-label betekent, zodat je kunt besluiten of dit juist is voor jou en je kind.


ECE R44/04-labels
Kijk onder of op de zijkant van de autostoel of je daar de oranje sticker ziet. Een oranje ECE R44/04-goedkeuringslabel garandeert dat het autostoeltje voldoet aan de basisveiligheidseisen zoals omschreven in de Europese veiligheidsnorm ECE R44.
Wat is het verschil tussen i-Size en ECE R44?
Het andere type goedkeuringslabel dat je mogelijk tegenkomt is het i-Size-label. De ECE R44 is gebaseerd op het gewicht van je kind. i-Size-autostoeltjes zijn gebaseerd op de lengte van je kind. Meer informatie over R44 v R129.
Kan mijn kind vervoerd worden in een autostoeltje met een ECE R44-code?
Nr. ECE R44-autostoeltjes zijn verdeeld in groepen die geschikt zijn voor kinderen van verschillende groottes. Deze groepen zijn 0+ (vanaf de geboorte tot 13 kg), 1 (9 tot 18 kg) of 2/3 (15 tot 36 kg). Je moet de juiste autostoeltjesgroep kiezen op basis van de lengte van je kind. Let op dat alle kinderen achterwaarts gericht moeten reizen totdat ze 9 maanden oud zijn.
Kan een ECE R44-autostoeltje ook voldoen aan de i-Size-wetgeving?
Nee. Het oranje label geeft ofwel aan dat het autostoeltje voldoet aan de ECE R44-wetgeving of de i-Size-veiligheidsstandaard. i-Size biedt nog betere veiligheidsprestaties.
Wat gebeurt er als mijn kinderautostoeltje geen ECE R44-label heeft?
Volgens de wet moet je een autostoeltje gebruiken met het oranje label voor de Europese standaard, die goedkeuring aangeeft voor de ECE R44/03-, ECE R 44/04- of i-Size (UN R129)-standaard. Het is wettelijk niet toegestaan om een autostoeltje te gebruiken dat niet een van deze labels heeft.
Kijk ook eens goed naar de R44-code van het autostoeltje. Die moet gevolgd worden door 03 of 04. Een autostoeltje die gemaakt is voor 1995 en goedgekeurd is volgens de ECE R44/01- of R44/02-standaard is niet langer toegestaan en mag niet worden gebruikt of verkocht.


Wat vertelt het R44-goedkeuringslabel mij over mijn stoeltje?
-
Je stoeltje voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Let op de laatste twee cijfers: deze moeten 04 (nieuwste versie) of 03 zijn. R44-01 of 02 zijn niet langer toegestaan en mogen sinds 2008 niet meer worden verkocht of gebruikt.
-
Voor ECE R44-04 of ECE R44-03 zijn er drie types goedkeuringen voor autostoeltjes: universeel, semi-universeel en voertuigspecifiek. 'Universeel' betekent dat je stoeltje voor alle auto's is goedgekeurd. Je moet dan wel controleren of het ook goed in je auto past. Zie hieronder voor meer details over 'Typelabeling'.*
-
Goedkeuring voor gewicht (groep). Als de letter Y hier is toegevoegd, betekent dit dat het kinderstoeltje een 5-puntsharnassysteem omvat met een tussenbeenbandje.
-
Europese goedkeuringsindicator.
-
Geeft het land aan waarin de goedkeuring is behaald: 1=Duitsland, 2=Frankrijk, 3=Italië, 4=Nederland, etc.
-
Goedkeuringsnummer. De eerste twee nummers (04) geven aan tot welke versie het kinderstoeltje is goedgekeurd, in dit geval ECE R 44/04.
-
Uniek nummer toegewezen aan jouw specifieke stoeltje, voor testen en volgen.
-
Productdetails: week en jaar, in dit geval, week 7, 2006.
-
Productreferentienummer fabrikant
-
EAN-code
-
BAR-code
-
Naam van de fabrikant van het product
*Typelabeling
Er zijn drie types goedkeuringen voor autostoeltjes: universeel, semi-universeel en voertuigspecifiek, die je kunt gebruiken om te onderzoeken of het autostoeltje in je auto past.
Universele goedkeuring
Als er een universeel goedkeuringslabel is, betekent dit dat het stoeltje geschikt is om gebruikt te worden in iedere auto. Als het een ISOFIX-autostoeltje is, moet je gebruikmaken van de ISOFIX-bevestigingspunten in je auto, inclusief de bevestigingsband aan de bovenzijde of de steunpoot. Als je er niet zeker van bent, kijk dan in de handleiding van je auto om te zien of de auto geschikt is voor "Universele ISOFIX-kinderautostoeltjes".
Voor uw gemoedsrust: de Maxi-Cosi-autostoeltjes hebben allemaal een universele goedkeuring. Kijk eens naar ons aanbod.
Semi-universele goedkeuring
Als het autostoeltje gemarkeerd is met een semi-universele goedkeuring, kan het gebruikt worden in bijna alle voertuigen. Kijk voor je gemoedsrust eerst naar de autotypelijst van de fabrikant van het kinderautostoeltje. Als jouw autotype en -model in de lijst is opgenomen, kun je er zeker van zijn dat het geschikt is.
Voertuigspecifieke goedkeuring
Een voertuigspecifiek autostoeltje is alleen goedgekeurd voor gebruik in die specifieke auto's. De auto moet opgenomen zijn op de autotypelijst van de fabrikant van het kinderautostoeltje

