Vliegen met een peuter 

Samen met je kind nieuwe omgevingen verkennen is een van de mooiste dingen van een ouder zijn, maar vliegen met een peuter is niet iets waar iedereen naar uitkijkt. Van het kiezen van de juiste vlucht tot vermaak in het vliegtuig, hier zijn enkele tips om het reizen met een peuter gemakkelijker te maken. 

Als je een reis plant met een jongere baby, lees dan het artikel 'Vliegen met een baby'.

8 tips voor het vliegen met een peuter  

1) Denk na over vluchttijden 

Het moment van de dag waarop je vliegt maakt alle verschil voor wat betreft hoe je je voelt wanneer je aankomt.  

  • Als je van plan bent te gaan reizen op het moment waarop je peuter normaliter slaap, ga je mogelijk een rustige reis tegemoet. Maar dat kan ook tegen je werken, als je peuter te opgewonden raakt om te kunnen slapen en daardoor oververmoeid raakt.   

  • Het kiezen van vluchten op minder populaire momenten kan de kans op een lege stoel naast je maximaliseren. Dat betekent dat je meer ruimte hebt om te stretchen en te spelen. 

2) Leg uit wat er op de planning staat 

Veel jongere kinderen houden van routine en vinden het niet fijn wanneer er iets nieuws gebeurt. Een vlucht nemen is precies het tegenovergestelde van hun normale routine. Stel je kind gerust voordat je gaat vliegen en tijdens de vlucht, door uit te leggen wat er gebeurt en wat ze kunnen verwachten vanaf het moment dat ze van huis vertrekken. Dit betekent ze vertellen over het inchecken (en in de rij staan), door de beveiliging gaan en de verschillende manieren waarop je aan boord van een vliegtuig gaat. 

3) Kijk uit naar speelruimtes 

Wanneer energieke peuters opgewonden zijn willen ze rennen en spelen, maar je wilt misschien niet dat ze dat in de vertrekhal doen. Veel luchthavens, waaronder Dubai, Amsterdam en Genève, hebben gezinsvriendelijke ruimtes. Controleer de website van de luchthaven voordat je aankomt, of informeer bij bezoekersdiensten, om te ontdekken of er een speelruimte is in de terminal waar je kids wat stoom kunnen afblazen.  

 

4) Ga naar het uitkijkgebied 

Een andere fantastische locatie om naartoe te gaan is het uitkijkgebied. Hier kun je vliegtuigen zien vertrekken en landen, waardoor je nogmaals de kans krijgt om je peuter te vertellen wat er staat te gebeuren wanneer je gaat vliegen. 

5) Neem eten mee 

Zorgvuldig plannen maakt je tijd op de luchthaven en aan boord eenvoudiger. Veel peuters vinden het beschikbare eten op de luchthaven en in het vliegtuig niet lekker, dus neem voldoende van hun favoriete producten mee. Vers fruit en rijstwafels zijn altijd populaire, lichte keuzes. Kleine tassen met eten zijn toegestaan op de meeste luchthavens, maar kijk ook altijd naar invoerrestricties wat betreft eten voor je eindbestemming. 

6) Laat ze zich comfortabel voelen  

Als je een langere vlucht voor de boeg hebt, wil je misschien dat je peuter gaat ontspannen en slapen. Neem de favoriete knuffel van je kind mee, zodat ze zich comfortabel voelen en kunnen slapen. Reiskussen helpt ze ook altijd om te ontspannen. 

7) Dingen om te doen 

Je kind bezig houden kan ervoor zorgen dat de reis snel voorbij vliegt. De beste reisspeeltjes voor peuters in vliegtuig zijn klein en licht, en hebben geen kleine onderdelen die onder de stoel zoek kunnen raken. Neem papier, pennen en potloden mee in je handbagage, zodat je kunt tekenen en samen spelletjes kunt spelen. Tabletes of telefoons met een spelletje of hun favoriete show erop gedownload kan ook waardevolle afleiding bieden. Let er wel op de vliegtuigmodus in te schakelen. 

8) Pijn voorkomen 

De luchtdrukverandering tijdens het opstijgen en landen kan soms oorpijn veroorzaken. Moedig je kind aan te eten en drinken met snacks en drankjes om te voorkomen dat hij/zij last krijgt van pijnlijke oren door het drukverschil. Een speentje kan goed werken voor kleinere kinderen.