Vliegen met een baby

Dat je een baby hebt betekent niet dat je je liefde voor reizen hoeft op te geven. Veel ouders ontdekken dat het juist het beste moment is om op een trip te gaan omdat kinderen tot 2 jaar vaak gratis of tegen gereduceerde tarieven kunnen reizen en verblijven. Met een beetje goed planwerk kun je ervoor zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt. En dat betekent dat je je kunt concentreren op de tijd die je samen als familie hebt, terwijl je nieuwe locaties verkent.   

Om je voor te bereiden, voorzien we je hier van informatie over vliegreizen met een baby en geven we je onze beste tips voor het reizen met een baby. 

Checklist voor het reizen met een baby  

De vluchten boeken 

Denk na over welke vluchten het makkelijkst te doen zijn met je baby.  

 • Een directe vlucht is de snelste manier om ergens te komen. 

 • Een lange reis onderbreken met een overstap kan ontspannender zijn.  

 • Een nachtvlucht kan betekenen dat je baby kan doorslapen.  

 • Sommige vluchten zijn dan misschien duurder, maar zijn het extra geld waard als je kinderen tevreden en comfortabel zijn en jij geen stress hebt. 

 • Als je een zitplaats aan het gangpad boekt, is het gemakkelijker voor jou om op te staan en te lopen als je je baby gerust moet stellen.   

Tips voor het reizen met een baby: wat je moet meenemen 

Ga zitten en bedenk wat je op een gemiddelde dag nodig kunt hebben en schrijf op wat je absoluut mee moet nemen. Bedenk dat vluchten vertraagd kunnen worden, dus ga er niet vanuit dat je altijd op tijd op je bestemming aankomt.    

Richt je erop alle belangrijkste dingen met je mee te nemen tijdens de vlucht, maar probeer zo licht mogelijk te reizen. Dat is gemakkelijker bij controles en tijdens het rondlopen op de luchthaven. 

 • Eten meenemen voor tijdens de reis kan heel fijn zijn voor als dat nodig is. Je baby vindt de snacks in het vliegtuig of op de luchthaven misschien niet lekker, dus breng zijn/haar favoriete eten mee.  

 • Kijk eerst naar invoerrestricties wat betreft eten voor je eindbestemming.  

 • Breng volop speeltjes mee om je baby urenlang bezig te houden of gerust te stellen. 

 • Neem een extra bovenlaag voor jezelf mee en kleding voor je baby, in het geval dat je moet verschonen. 

Op het vliegveld  

 • Geef bij de incheckbalie aan dat je van plan bent je buggy tot aan de gate mee te nemen. Bij sommige kinderwagens zit een reistas, of je kunt er badhanddoeken omheen wikkelen om de wagen in het ruim te beschermen.  

In het vliegtuig 

Tijdens het opstijgen en dalen kan je baby pijn ervaren door de opbouwende druk in de cabine. 

 • Laat je baby drinken en slikken tijdens het opstijgen en landen om te voorkomen dat hij/zij last krijgt van pijnlijke oren door het drukverschil. Je kunt je baby geruststellen, de fles geven of een speentje. 

 • Je baby afleiden met een lievelingsspeeltje kan ook helpen hem of haar kalm te houden. 

Mag ik een autostoeltje meenemen het vliegtuig in? 

Je autostoeltje meenemen het vliegtuig in kan helpen je baby veilig en comfortabel te laten reizen. De meeste luchtvaartmaatschappijen laten je een autostoeltje voor baby's meenemen zolang het een FAA- of TÜV-goedgekeurd stoeltje is. Als je twijfelt, neem dan eerst contact op met je luchtvaartmaatschappij. Kom hier meer te weten. Vind hier geschikte autostoeltjes voor in het vliegtuig. 

 • Je autostoeltje gebruiken zorgt ervoor dat je baby comfortabel kan reizen in een bekende omgeving, wat kan helpen hem/haar kalm te houden. 

 • Bedenk wel dat als je je autostoeltje wilt gebruiken, je een stoel moet boeken voor je baby. Vraag de luchtvaartmaatschappij naar gereduceerde tarieven.  

Tip voor het reizen met een baby 

Zelfs als je niet wilt reizen met je autostoeltje wanneer je met je baby vliegt, heb je die misschien wel nodig als je je reis per auto vervolgt. Autostoeltjes kunnen op de bestemming worden gehuurd, maar misschien geef je er de voorkeur aan je eigen te gebruiken. De meest vliegmaatschappijen laten je ook gratis een autostoeltje inchecken in de bagageruimte, ter aanvulling op je bagagecapaciteit. Controleer dat bij je luchtvaartmaatschappij. 

 • In de meeste landen schrijft de wet voor dat je voor kinderen tot 1,35 m, of in sommige landen tot 12 jaar oud, een goedgekeurd autostoeltje moet gebruiken. Sommige landen schrijven voor dat je kind een autostoeltje moet gebruiken totdat die tenminste 1,5 m lang is. Controleer dit altijd voordat je reist. 

Comfort in een autostoeltje  

Als je kind klaar is voor een groter autostoeltje, is het tijd om over te stappen  vooraf aan de vakantie, zodat je reis zo comfortabel mogelijk is. Als je een reis plant met een ouder kind, lees dan onze beste tips voor het vliegen met een peuter

 

Fijne vakantie!