(Lange) autoreizen met je baby:  tips voor veilig en comfortabel reizen met je baby

Je vrienden en familie kunnen niet wachten om kennis te maken met je pasgeboren baby. Als ze niet in de buurt wonen is het belangrijk om vooraf goed te plannen voor een veilige, comfortabele en ontspannende langeafstandsreis met je baby. Lees onze tips en adviezen van hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten tot babyspeelgoed voor in de auto.

Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? 

Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat. Dit betekent niet dat je niet langer samen kunt reizen, want je kunt geregeld stoppen om je baby te voeden en te verschonen.  

  • Breng een groot deken met je mee zodat je baby zich lekker kan uitrekken wanneer je stopt voor een pauze.  

Onze veilige draagwieg Jade biedt de mogelijkheid om veilig plat te liggen; kijk naar  

Pebble 360

Coral 360

Wanneer kan een pasgeboren baby lange afstanden in de auto reizen? 

Voor een pasgeboren baby wordt het aangeraden autoreizen te beperken tot 30 minuten per keer.   

Je baby comfortabel houden 

Neem de volgende stappen in acht om je baby comfortabel te houden tijdens de reis. 

  • Een autostoeltje voor een baby zal je baby omhullen voor veiligheid en comfort. Ontdek meer.  

  • Maak gebruik van raamblindering of een scherm om de ruimte donkerder te maken om je baby te stimuleren om te gaan slapen. 

  • Als je baby ervan geniet te luisteren naar liedjes, zorg er dan voor dat je ze met je meeneemt in de auto. 

  • Als je baby een favoriet speeltje of deken heeft, neem die dan mee en houdt het binnen handbereik. 

  • Een deken houdt je baby warm en comfortabel. Als de temperatuur in de auto omhoog gaat, haal je het deken weg zonder hem of haar te storen. 

  • Houd alles wat je nodig hebt in een tas binnen handbereik, zoals ook een verschoningsmatje.  

  • Neem tenminste één extra setje kleding mee om na knoeien gemakkelijk te verschonen. Of investeer in extra hoes voor je autostoeltje.  

Babyspeeltjes voor reizen in de auto 

Fel gekleurde afbeeldingen kunnen vast worden gemaakt aan het autostoeltje zodat je baby ernaar kan kijken en vermaakt blijft. Of kijk uit naar babyspeeltjes met texturen en geluiden die vastgemaakt kunnen worden aan het autostoeltje om hem of haar bezig te houden.    

Veiligheid met autostoeltjes 

Wist je dat bijna 80% van de ouders hun kinderautostoeltje onjuist bevestigen? Controleer voordat je vertrekt of het autostoeltje op de juiste manier is bevestigd. Lees onze veiligheidstips voor meer ondersteuning. 

Wat is de beste tijd om te reizen? 

Veel ouders geven er de voorkeur aan om te reizen wanneer hun baby normaliter slaapt, hopende dat dat ook in de auto gaat gebeuren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om net na het baden te vertrekken, om de kans te vergroten om kilometers te maken terwijl je baby slaapt. Zorg ervoor dat je je reisroute vooraf hebt bepaald, zodat je weet waar je kunt stoppen om je baby te voeden. Het is ook verstandig om drukke tijden te mijden om te voorkomen dat je vast komt te zitten in een file.  

  • Als je een lange reis maakt met een peuter, moet je ook vooruit plannen om ze vermaakt te houden.  

  • Lees het artikel 'Vliegen met een baby' voor meer tips over het reizen met je baby.