Kies de perfecte baby-, peuter- of kinderautostoel

Vind een stoel die past

De beste autostoel is die stoel die perfect past bij je kind en bij je auto. En dan het liefst ook nog een stoel die je gemakkelijk kan bevestigen en gebruiken. Hoe kies je de ideale autostoel? Met onderstaande tips geven we je alvast een duwtje in de rug.

Welke maat moet je nemen?

Er zijn twee veiligheidsrichtlijnen die bepalen welk formaat autostoelen past bij welk kind.

 • i-Size (R129) maakt een onderscheid volgens de lengte van het kind.
 • ECE R44/04 maakt een onderscheid volgens het gewicht van het kind.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat autostoel kiest, dien je dus te weten hoe groot en hoe zwaar je kind is. Wij delen al onze autostoelen op in de volgende categorieën (alle getallen bij benadering):

Baby (groep 0+)

 • Tot ca. 13 kg
 • ca. 40 tot 75 cm
 • Vanaf de geboorte tot ca. 1 jaar

Peuter

 • ca. 9 tot 18 kg
 • ca. 70 tot 105 cm
 • ca. 9 maanden tot 4 jaar

Kind

 • ca. 15 – 36 kg
 • ca. 100 tot 135 / 150 cm
 • ca. 3,5 tot 12 jaar

Hoe bevestig je het stoeltje in je auto?

Er zijn twee manieren om een autostoel te bevestigen: met een ISOFIX systeem of met de autogordel. Veel auto's zijn tegenwoordig standaard voorzien van ISOFIX bevestigingspunten, maar niet allemaal. Waar je ook voor kiest, zorg er altijd voor dat je de autostoel op de correcte manier bevestigt. Een ISOFIX autostoel is de veiligste, gemakkelijkste én snelste oplossing. Een autostoel met gordels bevestigen, geeft meer flexibiliteit. Je kan de stoel immers overal plaatsen waar gordels zijn. Je moet alleen extra goed oppassen, zodat je er zeker van bent dat de autostoel goed bevestigd is.

Wanneer kan je het best overschakelen naar een groter formaat?

Elke autostoel is afgestemd op een specifieke lengte, gewicht en leeftijd. De juiste maat is niet enkel belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het reiscomfort van je kind. Zorg er dus voor dat je je kind niet te rap in een grotere autostoel zet. Bij Maxi-Cosi geven we ouders altijd de raad om hun baby zo lang mogelijk in een achterwaartse autostoel te laten zitten. Hoe lang dat dat kan, hangt af van de lengte en het gewicht van je kindje. Kijk in de gebruiksaanwijzing tot welke lengte en gewicht je autostoel geschikt is.

Overschakelen van baby-autostoel naar peuter-autostoel

Schakel pas over naar een groter stoeltje als het hoofdje van je baby boven de achterkant van het stoeltje komt.

Overschakelen van peuterautostoel naar kinderautostoel

Schakel over naar een kinderautostoel als de schouders van je peuter 2 cm boven de hoogste opening voor schouderbanden komen.

Geen autostoel meer nodig

Van zodra je kind groter dan 1 m 35 is, is het niet meer verplicht om een autostoeltje te gebruiken. Echter, in sommige landen geldt een lengte van 1 m 50. Wij raden je aan om een kinderstoel met rugleuning te blijven gebruiken tot je kind 1m35 groot is of 12 jaar oud is.